Inspiration til dit BogForum 2024

Så er det blevet den tid på året, hvor den største bogmesse og litteraturbegivenhed i Danmark løber af stablen, og vi vil derfor gerne guide dig til, hvad du skal se, læse og lytte til d. 1., 2. og 3. november i Bellacentret.

Af Stinus Kirkeskov

BogForum 2024 logo med flere farver på

Med sidste års deltagerantal på 39.000 glade litteraturelskere kan man snildt forvente, at dette års BogForum bliver en ligeså står bogfest, hvis ikke større! Dette vidner det samlede program for bogmessen også om, som er fyldt med lækkerier for både den helt krænse læser, som for den der sover med bestsellerlisten under hovedpuden. Men med så utrolig mange gode arrangementer, dygtige forlag og interessante scenedeltagere kan det næsten også blive for overvældende, og man ender tit lidt apatisk på en bænk et sted i en af hallerne. Derfor vil vi her på Glostrup Bibliotek gerne give dig en guide til, hvad vi synes, at du skal se, læse og lytte til dette år. 

Guiden går igennem hver dag på BogForum med tider, scenedeltagere og scenested, og så er resten op til dig gode læser og litteraturelsker til at gå på opdagelse i bøgernes forunderlige verden. Og da det kun er en lille bid af programmet, som du her får et indblik i, så tjek også BogForums eget stortanlagte program ud her

Fredag d. 1 november 

Åbningsceremoni og uddeling af BogForums Debutantpris

Kl. 11:15-12:15, Store Scene - Grøn Zone/Hal F

Det allerførste som du skal opleve på dette års BogForum er selvfølgelig åbningsceremonien og uddelingen af BogForums Debutantpris. I år bliver talen leveret af ingen anden end Søren Ulrik Thomsen, som altid er leveringsdygtig i de bedste anekdoter om livet, der giver en lyst til at forstå sig selv og andre bedre. Sidste år vandt forfatteren Amina Elmi debutantprisen for sin debutdigtsamling Barbar [tavshedens objekt], og i år er de nominerede: 

  • Ulrikke Bak: Love Looks Bleak 
  • Linea Maja Ernst: Kun til navlen 
  • Inger Smærup Sørensen: Dødsbo 
  • Gustav Valdemar Strange: Til alle dem der vil forlade mig

Vi spår her på Glostrup Bibliotek at vinderen også denne gang bliver en funklende stjerne på litteraturhimlen, ligesom Amina Elmi, så det er om at være til stede, når et nyt navn fødes.

 

Psykisk sygdom, mediebranchen og skrøbelig maskulinitet

Kl. 13:05-13:50, Temascenen - Lilla Zone/Balkonen

Måske tænker du, at du har fået nok af alle #MeToo-historierne, det fokus der er på psykisk sygdom og mandens kønsrolle i det moderne parforhold, men der tager du fejl. For når forfatterne Anna Juul og Kristoffer Lind præsenterer deres skæve og anderledes bog Traumebingo i en ærlig samtale om traumet som en social kapital, så vil du både føle dig underholdt og beriget. 

Der er hvert fald dømt grin og gode kalorier til hjernen og hjertet, hvis du opholder dig ved Temascenen til dette arrangement.  

 

Modtageren af Bookerprisen Jenny Erpenbeck 

Kl. 14:55-15:40, Litteraturscenen - Lilla Zone/Balkonen

BogForum er også kendt for at tiltrække internationalt store navne og i år er ingen undtagelse, når Jenny Erpenbeck, modtageren af den prestigefulde pris Bookerprisen, kommer forbi til en samtale om hendes bog Kairos. En bog der tager sit udgangspunkt om kærlighedsmøder i datidens DDR-Berlin. Det bliver uden tvivl en smuk og vidtløftig samtale i selskab med altid dygtige interviewer og journalist Lotte Folke Kaarsholm. 

Så hvis man vil se en international stjernestund på dette års BogForum, så skal man være til stede her.  

 

Lørdag d. 2 november

Du kender typen

Kl. 11:30-12:35, DR Scenen - Blå zone/Hal C 

Kom i ægte godt humør med den populære og dygtige forfatter Stine Askov, når hun i samtale med Kender Du Typen-ekspert Anne Glad undersøger, hvad Askov bruger sine penge på. Her er du garanteret en perfekt og blød start på en lang BogForums-dag, hvor du kan sidde i ro og mag med din kaffe og bare nyde sjove samtaler. 

Vi kan hvert fald godt forsikre dig om, at her ville vi starte med at lade op. 

 

Et bedre moderne liv

Kl. 13:00-13:45, Biografiscenen - Grøn Zone/Hal F

En gammel vending der går igen på alle verdens sprog i større eller mindre variationer er, at man skal lære af fortiden for at forstå fremtiden. Forfatterne Niels Overgaard og Niels Lyngsø undersøger netop dette i deres respektive bøger Mere er aldrig nok: hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv og En sti gennem indsigtens landskaber: et essay om meditation og bevidsthed, for måske gemmer der sig livsguld, hvis vi ser tilbage på den antikke græske og romerske tænkning og i buddismens læring. 

Så hvis du også bare er lidt nysgerrig på, hvordan fortiden kan hjælpe os med at forstå fremtiden, og måske søger en bedre måde at håndtere det moderne liv på, så skal du helt klart være lige her. 

 

Klasse og sted

Kl. 15:20-16:05, Litteraturscenen - Lilla zone/Balkonen

Afslutningen på din lange og opmærksomme litteraturdag om lørdagen skal helt sikkert finde sted i selskab med to af de største navne i dansk litteratur lige nu, nemlig Thomas Korsgaard og Liv Duvå. I en samtale med Puk Qvortrup som moderator vil de komme ind på, hvordan klasse og miljø former os og vores ståsted i livet, og de valg vi tager fremadrettet. For et sted er ikke bare et sted, det kommer med noget som sidder fast i os, hvilket Korsgaard i hans Snydt ud af næsen og Duvå i sin Ned fra himlen så smukt og direkte har vist.

Snyd derfor ikke dig selv for en særlig eftermiddag i selskab med et af tidens hotteste de-batemner fortalt og vendt og drejet af to dygtige forfattere.   

 

Søndag d. 3 november 

Kognitiv fitness og hjernens fascinerende afkroge

Kl. 11:00-11:28, Bellascenen - Blå zone/Hal C

Vi ved godt, at det kan lyde lidt tungt, når vi anbefaler, at man starter ud med et foredrag fra en professor i neuropsykiatri, men fortvivl ej, for det er slet ikke så hårdt for hjernen, som det lyder. Tværtimod vil topforskeren Kamilla Miskowiak i samtale med forfatter Charlotte Koldbye til bogen Hjernegymnastik give tilhørerne en på opleveren, når de fortæller om, hvordan vi skal forstå hjernen, sindets faldgruber og træne den til at udfolde alle dens milliarder af muligheder. 

Så kom til en formiddag sprængfyldt med potentiale til at blive en lærerig oplevelse. 

 

Krimi-topmøde

Kl. 11:50-12:30, Store scene - Grøn zone/Hal F

Som overskriften også lyder, så er dette stedet du bare skal være, hvis du kan lide en god krimi. For i selskab med bestsellerforfatterne Sara Blædel og Michael Katz Krefeld vil du få en tour-de-force i krimiens verden og dens genre, og hvordan man arbejder med de benspænd der altid er i en krimi. For hvordan laver man et godt plot, en gåde der ikke hurtigt kan løses og nogle karakterer man som læser har lyst til at følge i 10 bind? Alt det og meget mere får man her i en smuk indpakning. 

Gå derfor ikke glip af dette topmøde gode krimielsker! 

 

Mosaik af omsorg

Kl. 15:55-16:45, Temascenen - Lilla zone/Balkonen 

Kan man slutte sin BogForum bedre af, end at dyrke noget af det vigtigste vi har i livet, nemlig omsorgen for hinanden. I selskab med denne perlerække af dygtige forfattere: Julie Sten-Knudsen, Liv Duvå, Mia Degner og Ditte Holm Bro, vil man få store og små samtaler om, hvordan vi drager omsorg for hinanden, og hvordan vi også kan blive meget bedre til det. 

Hvis fødderne er ved at være godt trætte på denne sidste dag, så er det her, at du skal prioritere at bruge dine sidste gå-kræfter.